Fysiotherapie is gericht op het voorkomen en verhelpen van problemen die met bewegen te maken hebben. Belangrijke onderdelen van de behandeling zijn: uitleg over uw klacht en over delen van het lichaam, oefeningen, pijnverlichting en adviezen voor het dagelijks bewegen.
Fysiotherapie is een vorm van paramedische zorg.
De fysiotherapeut kan veel voor u betekenen bij alle soorten bewegingsproblemen. U kunt voor behandeling naar de fysiotherapeut gaan met bijvoorbeeld klachten in uw nek, schouder, elleboog, pols, rug, heup, knie, bekken, enkel of voet of terugkerende hoofdpijn. Ook kunt u denken aan revalidatie na een ongeval, operatie na een nieuwe heup, knie, botbreuk of long-Covid. Behandeling is ook mogelijk bij klachten die geen duidelijke oorzaak lijken te hebben in het medische circuit. Er kan dan sprake zijn van chronische hyperventilatie of veelal (onbewuste) stressklachten.
Als fysiotherapeut heb ik kennis van ziektebeelden en kan u ondersteuning bieden bij het omgaan daarmee.
Bij het behandelen van gewrichtsklachten gebruik ik manuele therapie volgens de methode van SMTU (Stichting Manuele Therapie Utrecht, methode van der Bijl, sinds 1968) VMT (Vereniging Manuele Therapie). Hierbij staat de totale bewegingsfunctie centraal. Deze behandel methode grijpt direct aan op de gewrichten van ons lichaam.
De manueel therapeut baseert zich niet op een klachtenanalyse, maar gaat ervan uit dat ieder mens een eigen bewegingsvoorkeur heeft. Wanneer u bijvoorbeeld door een ongeval, ongewone arbeid of psychische factoren niet op uw eigen manier kunt bewegen, kunt u klachten krijgen. Deze klachten uiten zich niet altijd op de plaats waar het probleem ontstaan is. De behandeling is erg precies en intensief. Door het bewegen in de gewrichten wil de therapeut het lichaam weer optimaal laten functioneren. Deze bewegingen zijn subtiel, ze doen geen pijn en er is geen sprake van manipulaties of ‘kraken’.
In 2014 heeft Caroline haar Master voor Manueel therapie behaald.
Hieronder uitleg over manuele therapie methode.
Manuele therapie is een behandelmethode waarbij de gewrichtsfunctie wordt hersteld.
De beweging in een gewricht wordt gestuurd door collageen bindweefsel en het gewrichtskapsel. Voor een optimale beweging is het evenwicht tussen de vorm van het gewricht en de functie van het gewricht noodzakelijk. Hierbij zijn de ligging van de bewegingsassen, binnen het gewricht en ten opzichte van omliggende gewrichten onderling, essentieel. De vorm van de gewrichtsoppervlakken, de spanning in de ligamenten, kapsel, spieren en de ligging van de bewegingsassen zijn onderling goed op elkaar afgesteld.
Voor alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben. Voorbeelden zijn: rugklachten, hernia, ischias, SI-klachten, ribklachten, nekklachten, kaakklachten, knieklachten, enkelklachten, hielspoor, schouderklachten, hoofdpijn, artrose, whiplash, tennisarm, bepaalde vormen van duizeligheid, scoliose. Deze behandelmethode is uitermate geschikt voor het behandelen van klachten die al langer bestaan of steeds terug komen. Binnen 1 sessie worden meerdere klachten tegelijkertijd behandeld.
Bij bewegingsbeperkingen die ontstaan door het niet actief genoeg gebruiken van gewrichten, bij het vermijden van pijn en het compenseren, ontstaat er een reactie in het collageen bindweefsel. Dit kan uiteindelijk resulteren in het verplaatsen van de bewegingsassen in een gewricht, waardoor het optimale evenwicht tussen de vorm en functie verstoord raakt. Dit kan op veel manieren: door een ongeval, door eenzijdig te bewegen en te weinig bewegingsmogelijkheden op het werk. Lang zitten, de arm in één houding te gebruiken of het mijden van pijn, leidt tot nog minder bewegen. Geleidelijk verandert de manier van bewegen, niet alleen in de wervelkolom. Bij het maken van de oorspronkelijke bewegingen, treedt dan vaak pijn op. Het bewegen binnen de compensatiebewegingen, kan zorgen dat de pijn verdwijnt. Dit gaat goed tot iemand iets heel anders gaat doen, zoals het oppakken van een sport, hardlopen, tennissen of het huis schilderen, verbouwen of klussen. Dan kunnen de compensaties te kort schieten en ontstaan er weer klachten, zoals nekpijn en hoofdpijn of klachten van de hamstrings.
De plaats van de klacht geeft dan weinig informatie over de werkelijke oorzaak.
Iedereen heeft een eigen manier van bewegen. De individuele voorkeur bepaalt met welke hand je schrijft, met welke voet de bal weggeschopt wordt, hoe je op de fiets stapt, etc.
Deze voorkeur zorgt voor een asymmetrie in de vorm van spieren, gewrichten en hoe de houding en het bewegen eruit ziet. Bij het spiegelen van je gezichtshelften, zie je aan elke kant, twee hele verschillend gezichten!
De rechterarm beweegt anders dan de linkerarm. De dominante kant, waar de voorkeur is om een beweging van de arm in te zetten is bepalend voor de spierkracht en de houding in de schoudergordel en de wervelkolom. Zo is bij praktisch iedereen een verschil te zien in de hoogte van de schouders. Een houding wordt niet beoordeeld als een goede of slechte houding, maar als een momentopname. Bij een optimale functie is het lijf in staat om vrijwel alle gevraagde houdingen aan te nemen en bewegingen uit te voeren, al dan niet met enige oefening. De motorische vaardigheden zijn voor iedereen anders.
Voorafgaand aan de behandeling wordt er een uitgebreide inventarisatie van de klachten gedaan en een lichamelijk onderzoek. Met een aantal metingen wordt de individuele voorkeur vastgesteld en een analyse van de bewegingsvoorkeur en bewegingssturing bepaald.
Met een driedimensionale beweging, passend bij de vorm en functie van de gewrichten wordt de optimale beweging hersteld. Door het uitvoeren van bewegingen in de wervelkolom en de gewrichten, in een rustig tempo, met geringe kracht wordt de bewegingssturing van de gewrichts-kapsel en -banden in de gewrichten hersteld.
Dit gebeurt met respect voor de individuele vorm en bouw.
COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. Bij deze aandoening zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en werken de longen steeds minder goed.
In onze beweeggroep bouwt u uw conditie en kracht op en leert u omgaan met (angst voor) benauwdheid. Heeft u regelmatig luchtweginfecties dan besteden we ook aandacht aan ademhalingsoefeningen en hoesttechnieken. Daarnaast komen functionele oefeningen aan bod.
Wat bieden we: U traint onder begeleiding van een specifiek opgeleide en ervaren fysiotherapeut.
Met het behandelen van hyperventileren en spanningsklachten (psychosomatiek) heb ik jarenlange ervaring. Bij deze behandeling gaat het om de manier waarop u bewust en onbewust omgaat met spanning en ontspanning.
Om daarin samen met u een goede balans te vinden zijn er diverse ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen te gebruiken. Het doel is om vervelende gewoontes die zijn ontstaan en klachten geven aan te pakken en goede gewoontes op maat aan te leren.
De ademhaling is een proces dat meestal onbewust gebeurt. We ademen zuurstof (O2) in en koolzuurgas (CO2) uit. De ademhaling past zich automatisch aan bij wat we doen: een rustige ademhaling in rust en tijdens de slaap, en een snelle en diepere ademhaling bij inspanning.
In situaties van angst, spanning en stress verandert de ademhaling vaak zonder dat je het zelf beseft. Je gaat sneller en oppervlakkiger ademhalen.
De term hyperventilatiesyndroom verwijst naar het geheel van symptomen die zich kunnen voordoen bij hyperventilatie met een psychische oorzaak. Vaak is het hyperventilatiesyndroom verbonden met een paniekstoornis.
Hyperventilatie is meestal een chronische aandoening. Dit wil zeggen dat je gedurende een lange tijd, zonder dat je je daar bewust van bent, te snel en te oppervlakkig ademt.
Bij hyperventilatie heb je een gevoel van ademnood. Vaak ervaar je stekende pijn en een beklemmend gevoel links op de borstkas en is je hartslag versneld. Veel mensen denken daarom dat ze een hartaanval krijgen. Volgende fysieke symptomen kunnen optreden:
Ook concentratieproblemen, gevoelens van angst, paniek en depersonalisatie kunnen ontstaan.
Door de angst die deze symptomen opwekken ga je vaak nog sneller en dieper ademhalen, waardoor de symptomen verergeren.
Hyperventilatie is absoluut niet gevaarlijk. Het is wel belangrijk dat je het herkent. Als het regelmatig terugkomt, kun je best bij jezelf nagaan of er een oorzaak voor is, zoals spanningen thuis, op school of op het werk. Het is ook goed om te weten in welke situaties de klachten optreden. Zo kun je ze voorkomen.
Je kunt enkele maatregelen nemen om angst- en spanningsklachten te voorkomen of te stoppen:
Ook de therapie Humane Bewegingfunctionaliteit (zie HBF) wordt gebruikt bij spanningsklachten en hyperventilatie.
Diabetes is een van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Vroegtijdig diagnose stellen en adequate behandeling is belangrijk. Studies tonen aan dat diabetespatiënten of mensen met verhoogd risico op DM baat hebben bij regelmatig bewegen.
Het is goed voor je gewicht en het werkt tegen stress. Stress ontregelt de bloedsuikerspiegel. Door bewegen voelt u zich fitter.
Insuline
Bij diabetes type 2 is ongevoeligheid voor insuline een groot probleem. Beweging:
Diabetes beweegprogramma
Ons beweegprogramma helpt uw beweeggedrag structureel te veranderen. Het programma is speciaal afgestemd op uw fysieke beperkingen en mogelijkheden. U krijgt voorlichting over hoe om te gaan met uw diabetes en wij leren u hoe u veilig en verantwoord kunt bewegen.
Inhoud beweegprogramma
Vooraf is een intake. Met een vragenlijst een gesprek, en testen. Vervolgens is een introductiesessie en uitleg over de training. Hierna beginnen de trainingssessies. Elke sessie heeft een specifiek beweegthema, zoals:
Hoe traint u?
U traint in kleine groepen van maximaal 4 deelnemers. Iedere deelnemer traint op zijn of haar eigen niveau, aangepast qua oefening en intensiteit.
Bij het nastreven van een actieve leefstijl kan in de praktijk de conditie, spierkracht en het uithoudingsvermogen verbetert worden.
Dit kan na een behandelepisode of op aanvraag. De eerste keer wordt een intake-gesprek afgenomen waarin u uw wensen aan kunt geven en medische gegevens worden genoteerd. Uw conditie wordt getest. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van de medische fitness.
Beweegprogramma’s geven de mogelijkheid om bij chronische klachten zoals bijvoorbeeld diabetes type 2, COPD hartfalen, artrose (heup/knie), reumatische aandoeningen, valpreventie en overgewicht, 12 weken onder begeleiding te trainen om klachten te verminderen met een actieve leefstijl.
Heeft u een hartrevalidatie in het ziekenhuis achter de rug? Of heeft u een hartafwijking, vaatlijden of een verhoogd risico daarop – hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht, hartritmestoornissen?
Er is een AED aanwezig in onze praktijk.
De revalidatie heeft tot doel de belastbaarheid van uw lichaam te verhogen. Zodat u uw dagelijkse activiteiten weer beter kunt doen. Bijvoorbeeld een eind wandelen of een stukje fietsen. De actieve oefentherapie richt zich grotendeels op het trainen van hart en vaten en daarnaast op lenigheid, kracht en ontspanning. Natuurlijk hebben we aandacht voor de achtergrond van de risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen en hoe u deze positief kunt beïnvloeden.
Wat bieden wij:
U krijgt eerst een intake met de fysiotherapeut. Deze intake bestaat uit een lichamelijk onderzoek, een vragenlijst en een aantal tests. Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut een plan van aanpak op. Tijdens de revalidatie krijgt u individuele begeleiding.
De therapie Humane Bewegingsfunctionaliteit start met de bestudering van bewegingsgedrag vanuit een fenomenologisch perspectief. Naast de erkenning van de relevantie van de huidige wetenschappelijke kennis over het lichaam, besteedt fenomenologie* aandacht aan de ‘geleefde ervaring’.
In de analyse van het bewegen bij aanhoudende klachten wordt geprobeerd om met zo weinig mogelijk standpunten, aan te sluiten bij de lichamelijke ervaringen: pijn is pijn, een beperking is een beperking, punt. Het bewegen is, vaak onbewust, een fundamentele ervaring en gedrag.
Therapie Humane Bewegingsfunctionaliteit onderkent de motivatie en compensatie bij bewegen, die onder invloed staan van pijn, angst, stress, onveiligheid en controledwang. De behandeling staat in dienst van interactieprocessen met de omgeving, met daarnaast tactiele behandelvormen, die het ongedwongen en afgestemd bewegen in de wereld kunnen bevorderen. De tactiele behandelvormen geven een directe ingang via mechanische druk op grote delen van de zintuiglijke waarneming (bijvoorbeeld de drukreceptoren van de huid). Hierdoor is er een organisatie en herstel mogelijk van het bewegingsgedrag en vermindering van de pijnbeleving. Waarneming en bewegen gaat samen over in handelen. De betekenis die ontstaat in het waarnemen, krijgt vorm in de beleving. Dit is de primaire motivatie voor bewegingsgedrag.
Het vinden van de samenhang bij klachten zoals SOLK (Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten) en andere chronische klachten kan vanuit het gangbare bio-psycho-sociaal denkmodel of vanuit nieuw voorgestelde evolutionaire model in de fysiotherapie, onvoldoende worden verklaard.
Bij het toepassen van therapie is het belangrijk om te weten vanuit welke theoretische benadering dit gebeurt. Met inbegrip van het volgen van de hedendaagse ontwikkelingen en kennis van de anatomie, neurologie, fysiologie en antropologie is het bestuderen van bewegen de essentie van verandering.
Maxine Sheets-Johnstone: ‘Alle kennis begint bij beweging. Na de geboorte is een ieder één en al beweging. Deze primaire levendigheid is het vertrekpunt voor het alledaagse leven en geeft er betekenis aan. We leerden het onszelf, spontaan, leerlingen van onze eigen lijven’.
In 1981 begon de heer C.G. de Graaf (manueel therapeut en haptonoom), samen met Prof. dr. A.J.A. Verberk (Sociale wetenschappen, RUG) en E.J. Sinke (manueel therapeut en haptonoom) de opleiding Humane Bewegingsfunctionaliteit in Joure als post HBO studie voor fysiotherapeuten, manueel therapeuten, artsen en Mensendieck/Cesar therapeuten.
Momenteel wordt er door de werkgroep Humane Bewegingsfunctionaliteit gewerkt aan het concept Humane Bewegingsfunctionaliteit, als onderbouwing van de fysiotherapeutische praktijk, middels literatuuronderzoek, practica en scholingsaktiviteiten.
*Fenomenologie is de leer van de verschijnselen in de filosofie/wijsbegeerte. In de filosofie vooral de leer van Husserl wil deze leer zich trachten zonder enig vooroordeel de dingen te leren kennen zoals zij zijn. Uit: van Dale, 1989.
. Aydin, C. (Red.), De vele gezichten van de fenomenologie, Klement/Pelchmans, 2007
. Graaf, de C.G., Verberk A.J.A., Theoretische uitgangspunten bij tactiele behandelingenvan psychosomatische klachten, Ned. Tijdschrift voor Fysiotherapie, 1985.
. Edelman G.M., Klare Lucht, Louter Vuur, 1993.
. Sheets-Johnstone M., The Primacy of Movement, expanded second edition, JohnBenjamin Publishing Company, 2011
. Hullegie W.; Fysiotherapie, een wetenschapstheoretische en vakfilosofische analyse, De Tijdstroom 1995.
. Hullegie H., Tom Hogervorst, Eric Mulder en Jan-Paul van Wingerden, A call for action? A call for evolution!, Fysiopraxis 2020;(28)1:16-18.
. Boer, J.de, Ruurd Noordbruis, ‘Eerste aandacht naar lichamelijke karakteristieken’, Reactie op Hullegie et al. A call for action? A call for revolution!, Fysiopraxis 2020; (29)5: 22-23.
. Boer, J.de, Flyer HBF, vakgroep HBF, 2016.
. Swinkels-Meeuwisse, I., De meerwaarde van aanraking, Fysiopraxis 2021;(30)3: 36-37.
. Houterman, A., Wij zijn ons lichaam, Ambo Anthos Amsterdam, 2019.
. Damasio, A., Het zelf wordt zich bewust, Wereldbibliotheek Amsterdam, Vierde druk 2019.
Iedere dag belanden er 282 ouderen (65+) door een val in het ziekenhuis, dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen hiervan zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. De directe medische zorgkosten ten gevolge van een valongeval schoten in 2020 al door de 1 miljard euro.
Doe de valpreventie checklist! Download pdf checklist.
Om valincidenten te voorkomen geeft de fysiotherapeut balanstraining en wordt de patiënt geïnformeerd over hulpmiddelen, de rol van de ergotherapeut en de bijwerkingen van medicatie die in verband kunnen worden gebracht met vallen zoals orthostatische hypotensie.
Wat bieden wij: tijdens training gaat u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag met nuttige tips, theorie, en praktijkgerichte oefeningen die u thuis veilig kunt doen. We kijken naar het eigen beweegpatroon en hoe we dit kunnen verbeteren om vallen te voorkomen. U zult zich zekerder gaan voelen en leert zich anders te bewegen.
Voor wie is de cursus ‘Valpreventie’ geschikt?
Bij reuma speelt voldoende beweging en een actieve leefstijl een grote rol. Dit heeft een gunstige invloed op het beloop van uw aandoening en voorkomt mogelijke verergering en toename van uw klachten.
Het doel van het beweegprogramma is het ontwikkelen van een actieve leefstijl om hiermee uw gezondheid positief te beïnvloeden. De mogelijkheid tot bewegen is voor iedereen anders en daarom wordt het programma aangepast op uw persoonlijke mogelijkheden (qua duur en intensiteit). Onze therapeut zal u daarbij coachen en begeleiden. U krijgt bovendien handvatten aangereikt om na het programma in beweging te blijven.
Ons Artroseprogramma is geschikt voor iedereen die de diagnose heup- of knieartrose heeft gekregen. Ook in een vergevorderd stadium zult u baat hebben bij het programma en kunnen operaties ter vervanging van een gewricht worden uitgesteld. Het kan uw functioneren verbeteren en de pijn verminderen.
Knieartrose
Artrose in de knie komt het meeste voor bij mensen boven 50 jaar. De kwaliteit van het kraakbeen gaat daarbij achteruit. Dit is een geleidelijk proces. Het aangetaste kraakbeen kan er zo voor zorgen dat het gewricht niet meer soepel kan bewegen. Artrose van de knie komt vaker voor dan artrose van de heup. Het is belangrijk om het nog aanwezige kraakbeen gezond te houden. Dit doet u door dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Hoe dit precies werkt kan onze fysiotherapeut u vertellen.
Heupartrose
Dit komt vooral voor bij mensen boven 55 jaar en 2 keer zo vaak bij vrouwen. Bij heupartrose wordt het gewrichtskraakbeen van de heup aangetast. Dit kan zo aangetast worden dat het heupgewricht niet meer soepel kan bewegen. Dit geeft vaak pijn. Onze fysiotherapeut kan u helpen te blijven bewegen zonder het heupgewricht te overbelasten.
Programma
Bij het maken van het programma houden wij rekening met uw persoonlijke voorkeuren en doelen en daarbij kijken wij uw mogelijkheden en beperkingen.
Bekkenbodemproblemen komen vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat. Verschillende klachten kunnen te maken hebben met het niet goed functioneren van de bekkenbodem. Met blaastraining kunnen problemen in de bekken gebied aangepakt worden. Hierbij kunt u denken aan verschillende soorten oefeningen.
• Bekkeninstabiliteit in en na zwangerschap Deze behandeling is bedoeld om voor en na uw bevalling rug- en bekkenklachten te voorkomen en te verminderen. U leert hoe u verantwoord kunt oefenen en bewegen. Ook het verzorgen van uw kind kan met de juiste houdings- en tilinstructies een stuk gemakkelijker gaan. (Gevolgde cursus: bekkeninstabiliteit bij het Spine en Joint Centre, Rotterdam; Pre- en postnatale educatie, Amsterdam.)
• Blaastraining en bekkenbodemproblematiek Deze therapie kan u helpen bij verschillende klachten rond de blaas of de bekkenbodemspieren. Denk aan problemen om de plas op te houden of veranderingen van de bekkenbodem na een bevalling of de overgang. Bewust oefenen kan helpen om klachten en ongemak te verminderen. Door bijvoorbeeld oefeningen met de bekkenbodemspieren te doen leert u hoe u deze spieren kunt aanspannen en ontspannen. Daarbij is het belangrijk dat u een goede lichaamshouding hebt en dat u goed blijft doorademen.
Er worden geen inwendige behandelingen gedaan.
Als je na een COVID-19 infectie klachten houdt bij het bewegen en het uitvoeren van activiteiten kun je bij de fysiotherapeut terecht voor hulp, advies en begeleiding. Heb je in het ziekenhuis gelegen? Dan neemt de fysiotherapeut in de weken na ontslag uit het ziekenhuis contact met je op om te bespreken hoe het met je gaat en of je last hebt van restklachten. Als je thuis hersteld bent van COVID-19 neem je, indien nodig, zelf contact op met je fysiotherapeut. Bijvoorbeeld als je klachten hebt op het gebied van vermoeidheid, benauwdheid, energie, kracht of uithoudingsvermogen.
Om (her)besmetting uit te sluiten, staat veiligheid voorop bij de behandeling. De fysiotherapeut vertelt je wat er wel en niet mogelijk is op het gebied van fysiotherapeutische behandeling. Hiervoor maakt de fysiotherapeut een inschatting of behandeling op afstand (beeldbellen) mogelijk is en of fysieke behandeling verantwoord is (eventueel met persoonlijke beschermingsmiddelen).
De fysiotherapeut behandelt de klachten en beperkingen waarmee je na een COVID-19 besmetting te maken kunt krijgen. Hij of zij helpt je om inzicht te krijgen in deze klachten en adviseert en begeleidt bij het verantwoord weer opbouwen van dagelijkse activiteiten. Hierbij zijn energieverdeling en het risico op overbelasting belangrijke aandachtspunten. De fysiotherapeut zorgt er op deze manier voor dat je op een verantwoorde manier werkt aan je herstel. De fysiotherapeut kijkt ook hoe het verder met je gaat. Heb je problemen op emotioneel vlak, verloopt het herstel goed en eet je (gezond) genoeg? Als het nodig is, schakelt de fysiotherapeut in overleg met de huisarts andere zorgverleners in.
De symptomen van COVID-19 zijn divers. Sommige mensen hebben weinig klachten en kunnen gewoon thuis herstellen. Als je langer dan drie dagen koorts hebt, steeds zieker wordt, steeds moeilijker ademt of in de risicogroep valt en koorts hebt, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Bij patiënten met ernstige klachten kan een ziekenhuisopname nodig zijn.
Als je herstelt van COVID-19 is de behandeling die je nodig hebt afhankelijk van je klachten.
Afhankelijk van je klachten kunnen ook de logopedist, ergotherapeut of andere zorgprofessionals betrokken zijn bij de behandeling. De huisarts is dan je eerste aanspreekpunt en adviseert welke behandeling in jouw geval nodig is.
Fysio & Manuele therapiepraktijk Giesberts • Rengersweg 71 • 9062 EC Oentsjerk • T (058) 256 30 34 • E info@fysiogiesberts.nl
Download hier privacy policy van FysioGiesberts (pdf) privacy policy fysiogiesberts